HGP4M

Mivel már kisgyerekként - apukámmal közösen - a 90-es évektől kezdődően figyelemmel követem az F1 versenyeit, így miután a számítógépem is fejlesztésre került, megnyílt számomra a világ a komolyabb játékok irányába.

És hát mi mással kezdtem volna el játszani, mint az akkori legkomolyabb F1-es játékkal, a Grand Prix 4-el. Megtanultam a kocsi beállításait, sikerült a beprogramozott ellenfeleket a legnehezebb fokozaton is legyőznöm, így egy idő után már nem nagyon kötött le az alapjáték.

Viszont elérkezett az idő, hogy a számomra még csak a gimnáziumban és a kávézókban elérhető internet bekötésre kerüljön otthon is, ahol meg is találtam a megfelelő kihívást: a Hungarian Grand Prix 4 Masters weboldalán.

Ez a ma már nem létező bajnokság arról volt híres, hogy 100%-on, azaz teljes versenytávon kellett megmérkőznie a pilótáknak - boxkiállással, kerékcserével - úgynevezett offline módon: a versenyadatok beküldésével alakult ki a végeredmény (az időmérő is ebben a formában történt, a leggyorsabb körök replay fájlait beküldve alakult ki a sorrend).

Volt A liga (a kormánnyal játszóknak), valamint B liga (a billentyűzeteseknek, azaz akkor még nekem is). Előfordult, hogy a siker érdekében, ha esetleg egy lekörözés nem sikerült jól, képes voltam az egész versenyt a nulláról újrakezdeni...

Eleinte még bele kellett jönnöm, viszont gyorsan ráéreztem a dolgokra, az első verseny pedig, amit megnyertem, a monacoi nagydíj volt. Ezt követően jöttek az újabb győzelmek, a bajnokságot pedig pár pont lemaradással, másodikként zártam (csodák csodájára, annak idején lementettem az eredményeket).

Az idény közben megszervezésre került egy gokartozással összekötött liga találkozó a Hungaroring-en, melyről összefoglaló videó is készült: (a Schumacher design-ra hasonlító bukósisakban parádézó figura én vagyok, és életemben először itt gokartoztam)

A következő idényben sikerült ugyan megnyernem a bajnokságot, viszont a mezőny sajnos erősen megfogyatkozott, így komoly ellenfél hiányában ez nem volt nehéz feladat. Majd a HGP4M liga sajnos megszűnt létezni, így más szakágak felé kellett elindulnom.